Actualisatie overstromingsberekeningen provincie Noord Brabant Overstromingsmodellering met D Hydro Flexible Mesh
Media Back Button

Actualisatie overstromingsberekeningen provincie Noord-Brabant - Overstromingsmodellering met D-Hydro Flexible Mesh

In opdracht van de Provincie Noord-Brabant en de waterschappen Aa en Maas en Brabantse Delta actualiseert HKV de overstromingsmodellen en – scenario’s.


In opdracht van de Provincie Noord-Brabant en de waterschappen Aa en Maas en Brabantse Delta actualiseert HKV de overstromingsmodellen en – scenario’s voor de voormalige dijkringen 36 (de Maaskant), 35 (Donge) en 34 (West-Brabant). West-Brabant is opgedeeld in twee deelgebieden; noordelijk langs het Hollands Diep en westelijk langs het Volkerak Zoommeer. Daarnaast omvat de opdracht het maken van drie kleine overstromingsmodellen van Keent (36a), Geertruidenberg (34a) en Groeningen (58). Gebruik wordt gemaakt van D-Hydro Flexible Mesh, een hydrodynamische software van Deltares.

Het doel van deze opdracht is om overstromingsmodellen en scenario’s te maken waarmee de opdrachtgevers inzicht krijgen in de gevolgen van overstromingen en maatregelen kunnen definiëren om overstromingsrisico’s te beperken of te mitigeren en rampenplannen op kunnen stellen.

De resultaten zullen ook gebruikt worden in het kader van de Europese Richtlijn Overstromingsrisico’s, waarvoor geactualiseerde overstromingsgevaar- en overstromingsrisicokaarten nodig zijn (december 2025).

Zie https://iplo.nl/thema/water/beleid-regelgeving-water/europese-richtlijnen-relevant-water/europese-richtlijn-overstromingsrisico/eu-richtlijn-overstromingsrisico/


HKV verzamelt binnen deze opdracht de benodigde basisgegevens (in principe DAMO 2.2 formaat), verwerkt deze tot bouwstenen en bouwt daarmee vervolgens de D-Hydro modelschematisatie op met behulp van een modelbouwscript (Python, Jupyter Notebook). Op die manier zijn de resultaten goed te reproduceren en kan de opdrachtgever na oplevering ook zelf scenario’s doorrekenen. Wijzigingen t.a.v. de basisgegevens staan allemaal in het modelbouwscript. De opdrachtgever heeft onder meer als eis gesteld dat het rekenrooster wordt uitgelijnd langs de hoge elementen, zoals wegen, spoorwegen en regionale waterkeringen. Daarvoor maken we gebruik van specialistische grid-generatie tools.


In de tweede helft van 2023 is het model van Deelgebied 1 gemaakt. In de eerste helft van 2024 volgen de overige deelgebieden en de met de modellen doorgerekende basisset scenario’s.


Het project is door de provincie Noord-Brabant onder de aandacht gebracht middels het volgende artikel:

https://publicaties.brabant.nl/brabantse-overstromingsscenarios-geactualiseerd/