Meteo onderzoek voor het waterbeheer
Media Back Button

Meteo-onderzoek voor het waterbeheer

Het waterbeheer maakt op veel manieren gebruik van meteorologische gegevens; van neerslagstatistiek tot weersverwachtingen. Binnen het STOWA-project “Meteo-onderzoek ten behoeve van het waterbeheer” onderzocht HKV verschillende meteo-gerelateerde vragen vanuit het waterbeheer.


Na publicatie van de KNMI’23-klimaatscenario’s in oktober 2023 wordt er bijbehorende neerslagstatistiek ontwikkeld. Daarop vooruitlopend onderzochten we of de STOWA-neerslagstatistiek nog steeds representatief kon worden bevonden voor het huidige klimaat. We keken daarbij naar de nieuw beschikbaar gekomen metingen t/m 2022 sinds de laatste herziening. We concludeerden dat deze geen aanleiding bieden om de statistiek te herzien. De STOWA-neerslagstatistiek voor huidig klimaat blijft dus onveranderd en zal de basis vormen voor de statistiek afgeleid uit KNMI’23.


Daarnaast zijn gedetrende 112 jaar aan neerslag- en referentieverdampingsgrids ontwikkeld op basis van de periode 1910-2022 waarmee statistiek van het neerslagtekort kan worden afgeleid. De reeksen beschrijven het huidige klimaat en leiden tot een meer betrouwbaar beeld van het extreme bereik van de neerslagtekortstatistiek in het huidige klimaat.


We presenteren een methode om aan de hand van een selectie aan buien op tienminutenbasis stedelijke watersystemen te analyseren. Omdat stedelijke systemen sneller reageren geeft de 100-jarige basisreeks op uurbasis vaak onvoldoende inzicht. De buienselectie biedt daarvoor een oplossing.


We brachten de kwaliteit van weersverwachtingen van het de Harmonie40 (tot twee dagen) en ECMWF EPS modellen (tot tien dagen) voor neerslag en verdamping in beeld voor verschillende seizoenen. Het gebruik van subseizoenale (t/m zes weken) en seizoensverwachtingen (t/m zes maanden) binnen het Nederlandse waterbeheer is tot op heden nog beperkt. We brachten in beeld welke studies binnen Nederland daarnaar gedaan zijn of al lopen en welk perspectief zijn voor gebruik van deze langere termijn verwachtingen in de watersector.