Sand Tracer - Biodiversiteitsmonitoring met satellietdata en AI voor grootschalig precisiebeheer van duinen
HKV voert samen met partners van Kennisnetwerk OBN een haalbaarheidsonderzoek uit of de dynamiek van zandverstuivingen in duingebieden gemonitord kan worden met zeer hoge resolutie satellietbeelden vanuit het satellietdataportaal. Het doel is om met deze vernieuwende vorm van monitoring grootschalig precisiebeheer van duinen mogelijk te maken langs de hele kustlijn.
Het haalbaarheidsonderzoek vindt plaats binnen de SBIR-innovatiecompetitie georganiseerd door het Netherlands Space Office (NSO). Vier Nederlandse consortia zijn geselecteerd om in opdracht van het NSO de haalbaarheid te onderzoeken van een nieuwe satelliettoepassing ten behoeve van biodiversiteit.
We zijn nog volop bezig met het project en hebben al een aanzienlijk aantal interviews afgenomen met diverse stakeholders om inzicht te verkrijgen in de manier waarop duinprocessen zich manifesteren binnen het werkveld van verschillende overheidsorganisaties. Met veel enthousiasme reageren natuur- en waterkeringbeheerders op deze ontwikkelingen en zijn erg benieuwd naar de resultaten. Momenteel zijn we bezig met het opzetten van de datafusie van zeer gedetailleerde satellietgegevens vanuit het satellietdataportaal en de jaarlijks verzamelde LiDAR-hoogtemetingen van het AHN, alsmede het modelleren van verstuiving met behulp van AI en fysica, om zo dataproducten te genereren die inzicht geven in het verplaatste zandvolume binnen de duinen. Op deze manier willen we letterlijk inzicht bieden in de toestand van de juiste voedingsbodem waarop de beoogde landschapstypes van de duinen kunnen gedijen.