T2021 Evaluatie Schelde estuarium De toestand van Veiligheid Toegankelijkheid en Natuurlijkheid
Media Back Button

T2021 Evaluatie Schelde-estuarium - De toestand van Veiligheid, Toegankelijkheid en Natuurlijkheid

Na enkele jaren intensief samenwerken heeft het Schelde in Beeld consortium de zesjaarlijkse evaluatie van het Schelde-estuarium afgerond. Een goede onderlinge samenwerking tussen de consortiumpartners enerzijds en de gebiedsdeskundigen anderzijds was hierbij essentieel. Het resultaat van de succesvolle samenwerking is de T2021-rapportage, die de ontwikkelingen in het estuarium in de periode 2016-2021 beschrijft. De rapportage geeft een compleet beeld van de huidige toestand van het Schelde-estuarium in termen van de hoofdfuncties Veiligheid, Toegankelijkheid en Natuurlijkheid, waarvoor Nederland en Vlaanderen beleidsdoelstellingen hebben geformuleerd.


Het Schelde-estuarium is een complex systeem, dat volop in verandering is. Om de belangen van de economie, de veiligheid en de natuur te waarborgen, werken Nederland en Vlaanderen samen aan de verbetering van het estuarium, op basis van de Langetermijnvisie Schelde-estuarium (LTV2030) en de Ontwikkelingsschets 2010. Met het gemeenschappelijk monitoringsprogramma MONEOS wordt er in de gaten gehouden hoe het estuarium ontwikkelt, om eventueel bij te kunnen sturen mocht dat nodig zijn. De monitoringgegevens op zich geven echter niet direct een pasklaar beeld van hoe het estuarium ervoor staat. Daarom heeft de Vlaams Nederlandse Schelde-commissie (VNSC) een evaluatiemethodiek opgesteld die het mogelijk maakt om iedere zes jaar de ontwikkelingen te beoordelen. NĂ­et beoordelen op basis van een historische of ongerepte situatie, maar gebaseerd op de beleidsdoelstellingen zoals geformuleerd in LTV2030. Hierbij staan de drie hoofdfuncties van de langetermijnvisie centraal: de twee gebruiksfuncties Veiligheid tegen overstroming en Toegankelijkheid tot de Zeeschelde en havens en de functie Natuurlijkheid zoals vervat in de regelgeving. Het toetsen van veiligheid en toegankelijkheid aan wettelijke kaders behoort niet tot deze evaluatie; wel hoe de waargenomen ontwikkelingen beoordeeld kunnen worden vanuit het oogpunt van deze hoofdfuncties.


In de T2021-rapportage hebben HKV, Antea Group, Waardenburg Ecology en Universiteit Gent de zesjaarlijkse evaluatie uitgevoerd. Deze richt zich op de ontwikkelingen die zijn waargenomen in de periode 2016-2021 en vertaalt deze naar een evaluatie per hoofdfunctie. HKV heeft bijgedragen aan de evaluatie van de hoofdfuncties Veiligheid en Toegankelijkheid. De hoofdconclusie is dat er voor de hoofdfuncties Natuurlijkheid, Veiligheid en Toegankelijkheid gunstige evoluties zijn vastgesteld maar dat de globale evaluatie negatief blijft.


De eindrapporten zijn gepubliceerd op de website van de VNSC: https://www.scheldemonitor.be/nl/t-rapportage.